Inkomstenbelasting ZZP en MKB

 

Indien uw activiteiten als onderneming kwalificeren dan gelden er in de inkomstenbelasting een aantal faciliteiten waar u anders geen recht op heeft. Deze faciliteiten kunnen een aanzienlijke belastingbesparing met zich meebrengen.

De meeste faciliteiten gelden pas indien u aan het urencriterium voldoet. Dit houdt in dat u tenminste 1225 uur per jaar in de onderneming werkt en tevens meer dan 50% van de werkzame tijd in uw onderneming besteedt.

De belangrijkste faciliteiten zijn de volgende:
• Zelfstandigenaftrek; deze is afhankelijk van de hoogte van de winst en bedraagt voor 2011 minimaal € 4.602 en maximaal € 9.484;
• Startersaftrek; deze wordt gedurende drie jaar van het ondernemerschap verleend indien er tevens recht bestaat op de zelfstandigenaftrek, deze bedraagt € 2.123. Tevens mogen starters willekeurig afschrijven;
• MKB-winstvrijstelling; deze bedraagt 12% van de winst na aftrek van de ondernemersaftrek.

Daarnaast kunt u ten laste van uw winst een oudedagsreserve vormen waarmee u een gedeelte van de belastingheffing uit kunt stellen naar de toekomst en bestaan er tegemoetkomingen indien u in uw ondernemingen investeringen doet.

No Comments Yet.

Leave a Reply