Categorieën
Uncategorized

Bespaar jaarlijks door de WOZ-waarde van uw bedrijfspand te controleren

Bent u eigenaar of huurder van een bedrijfspand? Dan heeft u eerder deze maand de aanslag gemeentelijke heffingen van de BsGW ontvangen. Op basis van de WOZ-waarde van uw bedrijfspand (eigendom of huur), die vermeld staat op deze aanslag, worden diverse belastingen gebaseerd.

Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting u betaalt als eigenaar of huurder van een bedrijfspand. Daarnaast is een te hoge WOZ-waarde voor de eigenaar nadelig in het kader van de fiscale afschrijving. Reden genoeg dus om de WOZ-waarde gratis te laten checken en, indien nodig, een deskundig bezwaarschrift te laten indienen. Lees hieronder meer over de WOZ-waarde van uw bedrijfspand, de belastingen op basis hiervan, en wat wij voor u kunnen doen.

Belastingen op basis van de WOZ-waarde

Gemeenten en (belasting-)samenwerkingen bepalen jaarlijks de waarde van uw bedrijfspand. Deze waarde noemen we de WOZ-waarde. Bent u huurder, dan wordt op basis van de WOZ-waarde de onroerende-zaakbelasting bepaald.

Bent u eigenaar, dan worden op basis van de WOZ-waarde van uw bedrijfspand de volgende belastingen bepaald:

  • Inkomstenbelasting;
  • Vennootschapsbelasting;
  • Onroerende-zaakbelasting;
  • Waterschapsbelasting;
  • En de erf- en schenkbelasting.

Welke belastingen concreet van toepassing zijn is onder meer afhankelijk van de eigendoms- en gebruikssituatie van het pand. Hoe lager de WOZ-waarde, hoe minder belasting u dus betaalt.

Fiscale afschrijving en WOZ-waarde

Bent u eigenaar van een bedrijfspand, dan de is WOZ-waarde ook van belang voor de fiscale afschrijving op het bedrijfspand. U mag fiscaal afschrijven tot de zogenaamde bodemwaarde. Gebruikt u het bedrijfspand voor uw eigen onderneming, dan bedraagt de bodemwaarde 50% van de WOZ-waarde. Als u het pand verhuurt (althans voor 70% of meer), is de bodemwaarde gelijk aan de WOZ-waarde. Bij een lagere WOZ-waarde, kunt u dus fiscaal meer afschrijven (d.w.z. u kunt meer afschrijvingskosten boeken). Overige factoren die de fiscale afschrijving op een bedrijfspand bepalen zijn de vermoedelijke gebruiksduur van het pand, de restwaarde van het bedrijfspand en de waarde van de grond.

Verplichting tot energiezuinig maken van kantoren en invloed WOZ-waarde

Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen een energielabel C of hoger hebben. Vastgoedeigenaren dienen de renovatie, noodzakelijk om dit niveau van energiezuinigheid te bereiken, zelf te betalen. De gedachte van de overheid bij deze regeling is dat vastgoedeigenaren de benodigde investering zullen terugverdienen door besparing op energiekosten. Uit onderzoek van o.a. Geophy, gespecialiseerd in vastgoeddata, blijkt echter dat de renovatiekosten bij oude kantoren op slechte locaties niet terugverdiend kunnen worden. Om hun kantoorpanden over enkele jaren nog te kunnen verhuren, dienen vastgoedeigenaren dus fors te investeren. Eigenaren van oudere kantoorpanden op slechte locaties, waar deze investeringen vermoedelijk niet terugverdiend worden, zullen niet overgaan tot deze investeringen. Deze kantoren komen leeg te staan en de waarde in het economische verkeer ervan zal significant dalen doordat het niet meer mogelijk is ze te verhuren, terwijl tegelijkertijd renovatiekosten niet meer terugverdiend kunnen worden. Grote kans dat in deze gevallen de WOZ-waarde van het kantoorpand aanmerkelijk te hoog is, waardoor te veel belasting betaald wordt. Bent u eigenaar van een kantoorpand en speelt deze situatie, laat ons dan de WOZ-waarde controleren en, indien nodig, bezwaar maken.

Laat de WOZ-waarde van uw bedrijfspand (eigendom of huur) kosteloos controleren en aanvechten

De WOZ-waarde van uw bedrijfspand is dus van groot belang voor diverse belastingen en de fiscale afschrijving. Twijfelt u over de hoogte van de WOZ-waarde, laat ons dan kosteloos de WOZ-waarde controleren en bezwaar maken. Als wij voor u bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, is de slagingskans aanzienlijk groter dan wanneer u zelf bezwaar maakt. In 2016 hebben we een slagingspercentage behaald van maar liefst 81% (tegenover het gemiddelde landelijke slagingspercentage van 45% van een willekeurig bezwaarschrift tegen de WOZ-waarde). Twijfelt u over de hoogte van de WOZ-waarde, meld u dan aan en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en deskundigheid op het gebied van WOZ-procedures. Maken wij voor u bezwaar, dan kost het u nooit iets. De overheid vergoedt onze kosten bij een geslaagd bezwaarschrift. Krijgen we geen gelijk, dan nemen we de kosten van de procedure voor onze eigen rekening. Geïnteresseerd? Neem contact op. info@FFDadministratie.nl of 06-49651770

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *