Categorieën
Uncategorized

Energie-Investeringsaftrek

Wees duurzaam en maak gebruik van de energie-investeringsaftrek (EIA)

Staat duurzaamheid hoog op de agenda en investeer je in duurzame energie of ben je dit van plan? Dan is het belangrijk om alles te weten over de energie-investeringsaftrek. In dit artikel vertellen we wat deze aftrek is en leggen we uit waarom jij meer geld in je eigen portemonnee houdt door gebruik te maken van deze aftrek.

Inhoudsopgave

Wat is de energie-investeringsaftrek?

Wanneer kom ik in aanmerking voor de EIA?

Waar vraag ik de energie-investeringsaftrek aan?

Welk voordeel levert de EIA mij op?

Wat is de energie-investeringsaftrek?

De overheid ziet graag dat ondernemers duurzaam bezig zijn. Om dit te stimuleren heeft de overheid een aantal duurzaamheidssubsidies in het leven geroepen. Een daarvan is de energie-investeringsaftrek. Deze aftrek is bedoeld voor ondernemers die investeren in duurzame energie. Bij een investering in een bedrijfsmiddel dat gebruikmaakt van duurzame energie, de Co2-uitstoot vermindert of energiezuinig is, mag je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de EIA?

De aftrek is er niet voor particulieren, maar alleen voor ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Helaas komen niet alle bedrijfsmiddelen in aanmerking voor deze aftrek. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zo’n investering moet voldoen, wil je kunnen profiteren van de aftrekpost.

Allereerst moet het bedrijfsmiddel waarin je investeert op de energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan. Daarnaast moet de investering minimaal €2.500 euro zijn, mag het bedrijfsmiddel nog niet eerder door het bedrijf gebruikt zijn en het bedrijfsmiddel moet binnen drie maanden na aankoop, gemeld worden. Het maximale bedrag dat een bedrijf mag melden is €126 miljoen per jaar.

De energie-investeringsaftrek kan alleen gebruikt worden voor aanschafkosten, voortbrengingskosten (zoals materiaalkosten of kosten voor arbeid) en kosten die gemaakt worden om bestaande bedrijfsmiddelen aan te passen.

Waar vraag ik de energie-investeringsaftrek aan?

De aftrek vraag je aan via de website van de RVO. Op de website log je in en vervolgens vul je een formulier in voor de energie-investeringsaftrek. Een paar uur nadat je de aanvraag hebt gedaan krijg je een bevestiging in je mailbox met daarin een referentienummer.

Vervolgens krijg je meestal binnen 8 weken te horen of je aanvraag is goedgekeurd. Is dat het geval dan maak je bij het doen van je belastingaangifte gebruik van de aftrek. Hoe precies? Daar lees je op de website van de RVO in het stuk over de toepassing van de energie-investeringsaftrek op je belastingaangifte meer over.

Welk voordeel levert de EIA mij op?

Misschien klinkt het allemaal een beetje vaag en abstract. We maken met dit simpele rekenvoorbeeld graag duidelijk wat je kunt besparen:

Stel dat je een winst hebt behaald van €250.000 en hier 15% belasting over moet betalen. Dat zou betekenen dat je €37.500 aan de belastingdienst moet betalen.

Heb je daarentegen geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen voor duurzame energie en heb je recht op de energie-investeringsaftrek? Dan ziet deze berekening er anders uit. Stel dat je voor een bedrag van €70.000 in bedrijsmiddelen voor duurzame energie hebt geïnvesteerd. Je mag dan 45,5% van dit investeringsbedrag aftrekken van je winst, oftewel (€70.000 x 45,5%) €31.850. Jouw winst is dan geen €250.000, maar €218.150. Je betaalt dan (€218.150 x 15%) €32.722,50 belasting. Doordat jij hebt geïnvesteerd in een bedrijfsmiddel voor duurzame energie is jouw belastingvoordeel dus (€37.500 – €32.722,50) €4.777,50.

Kortom: investeer je in duurzame energie? Dan hou je niet alleen meer geld in je zak door een lagere energierekening, ook met de energie-investeringsaftrek bespaar je belasting. Wees dus duurzaam en laat het milieu en je bedrijf ervan profiteren.